fbpx
aysteel-beyaz-logo

İletişim

1.Organize Sanayi Bölgesi 1.Cadde No:24 Kütahya

0274 277 00 77

proje@aysteel.com.tr

info@aysteel.com.tr

Takip Et

Hafif Çelik

Hafif Çelik Nedir?

Hafif çelik, ilk üretimi Almanya’da yapılmış olan çeliğin soğuk bir yerde işlenmesi ile oluşan bir çelik türüdür. Hafif çelik sistemi özellikle çatılarda kullanılmaya başlanmış ve daha sonra ahır, depolama sahaları, organize sanayi alanlarında ki fabrikalar, belediyelerin kullanımı için yapılan yapılarda çok fazla kullanılmıştır. Özellikle ahşap binaların yerini alan hafif çelikler ahşaptan oluşan, uzun süre kullanılan ve çok daha pratik yapıya sahip bir yapı malzemesidir. Çatı olarak kullanılmasının beraberinde hafif çelik, oval yapısı ve işlenmeye hazır çelik sistemi sayesinde kısa süreli kullanılacak olan kurban kesim yerleri, kurban satış alanları ve kısa süreli depolama sahalarının kurulmasında yardımcı olabilir.

Hafif çelik ile ağır çelik arasındaki farklardan biri maliyet kısmıdır. Hafif çeliği düşük bir bütçe ile yaptırabilirken ağır çelik adı verilen yapı malzemesi hafif çelik ile nerdeyse aynı özelliklerinde olmasına karşın yapımı çok fazla maliyetlidir. Hafif çelik demonte yapısıyla kolay sökülüp takılırken, montajdan biraz da olsa anlayan biri tarafından kurulabilir. Ancak ağır çelik denildiği zaman kurulum aşamasında inşaat makinaları gerekir. Bu makineleri ve kullanılacak olan  malzemelere ayrılacak bütçe de düşünüldüğünde hafif çelik ağır çeliğe oranla çok fazla avantajlı olacaktır.

Hafif Çelik Nerelerde Kullanılır?

Hafif çeliğin çoğu zaman kullanıldığı yerler çelik fabrika binaları, çelik sanayi yapıları, isteğe bağlı evler, uçak hangarları, spor tesisleri, hafif çelik hangarlar, hafif çelik atölyeler, çelik konstrüksiyon depolar gibi yerlerde çok fazla kullanılmaktadır.

Hafif Çelik ve Prefabrik  Arasındaki Farklar

Prefabrik ev ve hafif çelik ev arasında aslında, Mimari özgürlük, hafiflik, depreme dayanıklılık, kolay denetimli, hızlı üretimli, ekonomik ve fabrikasyon olmaları gibi pek çok yönden benzerlik gösterir, fakat aralarında göz ardı edilemeyecek önemde farklılıklar bulunur. Bunlar;

Prefabrik‘in daha çok kullanım alanı konteyner, geçici şantiye binası gibi yapılardır.

Çelik ise büyük açıklıklı köprüler, endüstri yapıları, geniş spor salonları, taşıyıcı sistemler, çok katlı ve yüksek yapılar gibi kullanım alanlarına sahiptir.

Çelik konstrüksiyon yapılarda ana taşıyıcı çelik kolonlardır. Ama prefabrik evlerde taşıyıcı olarak genellikle duvar panelleri görev yapmaktadır.

Isı ve ses geçirgenliği konusunda çelik evlerde ileri teknoloji ürünü malzemelerle yapılmakta olan mantolama işlemleri ısı ve ses yalıtımını son derece başarılı kılmaktadır. Fakat geçici prefabrik evlerde herhangi bir mantolama işlemi uygulanmadığından ısı ve ses yalıtımı adına gereken yalıtım değerleri sağlanamamaktadır.

Her türlü iklim koşulunda; çelik konstrüksiyonlu yapılar uzun yıllar bakım gerektirmemektedir ve herhangi bir yıpranma oluşmamaktadır. Geçici prefabrik evler ise zaman içerisinde deformasyona uğramaktadır.

 

Hafif Çelik ve prefabrik evler; uygun maliyetli olmaları, mimari özgürlük sunmaları, hafif ve depreme dayanıklı olmaları gibi konularda benzerlik gösterirler. Fakat bu iki ev seçeneğinin arasında önemli farklar da bulunmaktadır. Çelik ve prefabrik yapı arasında tercih yapmak durumunda kalanlar için bu farklar büyük önem arzeder. En önemli farkların başında, çelik binaların en temel taşıyıcısının çelik kolonlar, prefabrik evlerin taşıyıcısının da duvar panelleri olması yer alır. Isı ve ses izolasyonu konusu ele alındığında çelik evlerdeki yalıtım teknolojisinin, prefabrik yapılara göre daha üstün olduğu bilinir. Duvarlara yapılan mantolama işlemleri, oldukça başarılı ses ve ısı izolasyonu sağlanmasına vesile olur. Özellikle geçici prefabrik evlerde, mantolama işleminin uygulanmaması nedeniyle, ısı ve ses izolasyonu sağlen temelmaz. Prefabrik ve çelik evler arasındaki bir diğer fark ise bakım avantajıdır. Her türlü iklim seçeneğine uygun olarak tasarlen temeln çelik yapılar, uzun yıllar bakıma ihtiyaç duymaz. Geçici prefabrik binaların için zamanla deforme olduğu görülür. Bu sebeple gerek prefabrik gerekse çelik ev satın alacak kişilerin, evin hazırlık aşamasında hangi malzemelerin kullanıldığını araştırmaları büyük önem arzeder. Prefabrik binalarda da tercih edilecek dayanıklı malzemeler, prefabrik evlerin de uzun ömürlü olmasını sağlamaktadır.

Prefabrik Yapılar

Prefabrik yapılar sınırlı seçenekler sunar.

Çok katlı bir prefabrik yapılmaz.

En fazla 2 kat yapılabilmektedir.

Taşıyıcı çelik sistemi bulunmamaktadır.

Genelde geçici barınmalarda kullanılır onlar için idealdir.

Herhangi bir şantiyenin binasında barınma yeri olarak kullanılır.

Isı yalıtımı düşükür.

Ses yalıtımı kötü durumdadır.

Zaman içinde duvar panellerinde defermasyon olmaktadır.

Duvar panelleri saç dikme birleşimleri açıktadır.

Mimari çözümlere uygun değildir.

Hafif Çelik Yapılar

Çelik yapılar çok fazla alternatif ve çözümlerle karşınıza çıkar.

Katın ne kadar olacağı üşterinin isteğinize göre ayarlanabilmektedir.

Çelik ürünler ile 4 kata kadar inşa edilebilmektedir.

Hadde çelik ürünler ile kat sınırlaması olmadan imalat yapılabilmektedir.

Kolon ve kirişler çelik malzemedir.

Konut, hastane, okul, kreş, fabrika, spor salonu, soğuk hava depoları ve her çeşit benzer kullanıma uygundur.

Isı yalıtımı yönünden betonarme binalardan daha da üstündür.

Ses yalıtımı yönünden ses bariyerleri ile sinema salonu na yakın ses düzeyi yakalanmaktadır.

Galvanize çelik ömrü en fazla150 senedir.

Düz duvarları ile mimari çözümlere uygundur.

Fabrika ortamında üretildiğinden hata payı 0′ a yakındır.

Hafif yapı olduğundan depremin etkilerinden en az etkilenen yapı türüdür.

 

Hafif Çelik Üstünlükleri

Tüm yapı malzemelerinden yüksek güç-ağırlık oranı vardır,

Çelik en sürdürülebilir inşaat malzemesidir. Tekrar tekrar geri dönüştürülebilir özelliği ile avantaj

sağlarken gücünden ve dayanıklılığından birşey kaybetmez.

Boyutsal stabilitesi vardır, rutubet ile genişleme yapmaz,

Tutarlı malzeme kalitesi vardır, uluslararası standartlara göre

üretilen çelik hiçbir bölgesel farklılık göstermez,

Diğer yapı malzemelerinden daha hafiftir,Yangına karşı emniyetlidir, yanmaz veya yangının yayılmasına etki etmez,Yüksek derecede boyut hassasiyeti vardır,Daha az fire verir (Bu oran kerestede %20, çelikte %2’dir),

Fiyat istikrarı vardır,ani fiyat artışları son derece nadirdir,Galvaniz kaplama, yapı için ömür boyu koruma sağlar. Galvanizli çelik, ileriki yıllarda oluşabilecek paslanma riskini ortadan kaldırmaktadır.

Yapı Sahiplerinin Üstünlükleri

Görünüşünde ve tasarımlarında birçok tercih olanağı sağlar,

Yüksek derecede ısı, ses, su yalıtımı elde edilir,

Çeliğin mükemmel dayanıklılığı  sayesinde yapılan inşalar güvenlidir, daha az bakım gerektirir ve yapı yavaş yaşlanır,

Küf dahil olmak üzere mantar ya da herhangi bir organizmaya, karşı savunmasız değildir,

Yüksek rüzgarlarda daha az zarar görme olasılığı vardır.

Hafif Çelik Projeler

Asma kat uygulamaları

Bina çatı uygulamaları

Bölme duvar sistemleri

Eğitim yapıları

Endüstriyel yapılar

Güvenlik kulübeleri

Konut-villa

Sağlık Yapıları

Tarım ve Hayvancılık

Ticari Yapılar

 

 

Hafif Çelik Yapı Üretim Süreci

Hafif Çelik Yapı Üretim Süreci

1.Aşama

Ön İmali fabrikada, bilgisayar hakimiyetli makinelerde milimetrik hassasiyetle bitirilen çelik konstrüksiyon; duvar panelleri ve taşıyıcı sütunlar haline getirildikten sonra sonra şantiyeye teslim edilir.

2. Aşama

Deneyimli elemanlar sayesinde kısa bir süre içinde bir araya getirilen paneller, en temel taşıyıcı ve tüm yardımcı malzemelerin birleşimi akıllı vida, perçin ve bulon kullanılarak yapıldığı için binanın depreme karşı direnci artmakta ve depremde meydana gelen temel darbelerde herhangi bir çatlama oluşmamaktadır.

3. Aşama

Çelik konstrüksiyonun işlemleri bittikten sonra evin dış giydirme işlemi başlar. Fibercement ile dış cephe kaplanır. Çatı 11 mm OSB üzerine ithal shingle kaplanır.

4. Aşama

Elektrik ve su tesisatı sıvanın alt kısmı  olarak döşenir. İç duvar ve çatıda 10 cm mineral yün ile yalıtım yapılır, alçıpan ile iç duvar ve tavanlar kaplanır.

5. Aşama

İç duvarlarda 3 kat alçı, boya ve stronpiyer uygulanır. Dış duvarlarda dış cephe boyası uygulanır.

6. Aşama

Islak hacimlerde fayans uygulanır. Verandalarda seramik porselen kullanılır.

7. Aşama

İnce işçilikler, iç kapılar, mutfak dolabı, musluklar, anahtar prizler, parke, vitrifiye ürünlerinin montajı yapılarak müşteriye teslimi yapılır.

Hafif Çelik Yapı Üretim Süreci Ne kadar zaman alır?

En fazla 2 ay içerisine tamamlanmaktadır. Sağlıklı ve konforlu olan bu yapılar aynı zamanda içinde bulunduğu çelikten dolayı da depreme dayanıklıdır. Çok büyük avantajları vardır. Siz de kısa sürede uygun fiyatlı bir eve sahip olmak istiyorsanız hemen bize ulaşın.

Dilerseniz Prefabrik Evler içeriğimize göz atabilirsiniz.

 

 

 

 

Hafif Çelik Prefabrik Evler

Hafif Çelik Prefabrik Evler

 Artık çok daha düşük maliyetlerle işlevsel hale gelen prefabrik evler kullanılabiliyor. Uygun fiyatlarla bireyleri ev sahibi yapan bu evlerin, prefabrik malzemesinden oluşturulmasından dolayı bazı insanlar bu tür evlere ön yargılı yaklaşabiliyor.

Satın alınma sırasında uygun fiyatlı olması ilk etapta cezbedici gelen bu tür evlerin, ayrıntılı olarak incelenerek satın alınmasına karar verilmesi gerekmektedir.

Prefabrik yapılarla alakalı olarak en çok ismi geçen problemlerden birisi de bu tür evlerin güvenirli olup olmadığı oluyor. Bu konuyla alakalı olarak evin özelliklerini de yakından bilmek gerekmektedir.

Hafif Çelik Prefabrik Evler Kısa Ömürlü Mü?

Pratik ve hızlı bir biçimde yapılmasıyla ev gereksiniminin çok basit biçimde karşılanmasını sağlamayı başaran prefabrik evler aynı gerekçeyle dayanıklı olmayan, kısa ömürlü yapılar olarak da görülüyor.

Şöyle ki buna benzer yapılar, inşasında kullanılan malzemeler ve teknikle beraber bir hayli dayanıklı ve uzun ömürlü bir yer haline gelebiliyor. Bu sayede evvela söz konusu evlerin depreme dayanıklı olup olmaması ile alakalı güvenilirlik sorularının geride bırakılması geliyor. İnşa edilecek evlerin yapısını oluştururken dayanıklı malzemelerin seçildiğinden emin olmak gerekiyor.

Hafif Çelik Prefabrik Evlerde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Prefarbriklerde dikkat edilmesi gerekli olan nokta kullanılan malzemenin hafif olması nedeniyle yaşadığı kötü olumsuzluklar oluyor. Genellikle şiddetli rüzgarların bulunduğu yerlerde inşa edilmemesi gerekli olan bu tür evlerin, rüzgarın şiddetli bulunduğu yerlere kurulmuş olduğu takdirde rüzgara karşı zorlanması sizin için güvensiz bir hayat alanını ortaya çıkarabiliyor.

Dilerseniz Paslanmaz Çelik Nedir? içeriğimize göz atabilirsiniz.

 

Hafif Çelik Malzeme

Hafif Çelik  Malzeme

Malzemedeki özelliklerinden ötürü çelik, büyük ihtimalle dünyadaki en önemli mühendislik ve yapı ürünüdür.

Çeliğin malzemenin en önemli özellikleri; şekillendirilebilirlik ve dayanıklılık, iyi bir akma ve çekme dayanımına sahip olması ve iyi bir ısıl iletkenliğinin olmasıdır. Bu önemli özellikler kadar, paslanmaz çeliğin yüksek korozyon dayanımı, en önemli kişisel özelliğidir.

Özel uygulamalarda malzeme seçen mühendisler, malzemenin çevre koşulları ve gerilme değerleri açısından uyumluluğundan çok emin olmalıdır. Yani çelik malzeme özelliklerinin kontrollü ve doğru anlaşılması çok önemlidir.

Çelik üretiminde kullanılan malzemeler ve ısıl işlemlerdeki farklı özelliklerin değerleri ve gerilme değerleri, elde edilen son değerleri çözebilmek için kesinlikle testlerin yapılması ve bunların standartlarla hepsine uyum sağlamış olması gerekmektedir.

Hafif Çelik Malzeme Tanımlanması

Verilen çelik özelliklerini tanımlamak için ölçü sistemlerinden birçok bulunması lazım. Örnek olarak akma dayanımı, süneklik ve sertlik değerleri, çekme testlerinde verilmektedir. Dayanıklılık darbe testi ile, sertlik  ise yüzeye sert bir malzemenin karşıdakine karşı dayanıklılığı ile ölçülmektedir.

Sürükleme testi; gerilme ve zorlama ikilisinin ortasındaki neticelerini tanımlayarak, çeliğin üzerine uygulanan yapısal yüklemelere karşı gösterdiği tepkilerin ölçülmesinden oluşur. Gerilme ve gerinim arasındaki ilişki malzemenin esneklik miktarı olup, bu oran Young Modülü olarak belirlenmektedir. Young modülünün yüksek kıymetleri, bir çeliğin en ayırt edici özelliklerinden biri olup; alüminyumun sahip olduğu bedelin takribî olarak 3 katına denktir

Dilerseniz Taşıyıcı Sistemler içeriğimize göz atabilirsiniz.

Hafif Çelik Taşıyıcı Sistemler

Hafif Çelik Taşıyıcı Sistemler

Bir tasarımın dış etkilere güvenlik içinde karşı koyabilmesi için yük taşımak ve aktarmak üzere oluşturulan esas, perde, sütun, kiriş, döşeme gibi yapı personellerinin tümüne birden Taşıyıcı Sistem denir. Ana taşıyıcı, değişik uzunluklarda ikincil taşıyıcı ve köşe yapılarından oluşan sistem, profillerin birbirine kilitlenme özelliği sayesinde rastgele bir destekçi ekibe gerek duymadan montaj ve demontaj özelliği sağlar.

Taşıyıcı sistemler, askı teli ve maşası ve çelik dübel gibi yardım edici aksesuarlar ile üst tavan döşemesine sabitlenen Değişik uzunluklarda askı teli kullanılarak asma tavan boşluk mesafesi ayarlanabilir. Taşıyıcı sistemlerin yük taşıma kapasitesi, profillerin imalatında kullanılan galvaniz çeliğin kalınlığına bağlı olmakla beraber, çok daha fazla yük taşıma kapasitesi gereken alanlarda, belirli mesafelerde üst tavan döşemesine atılan rijit dikme ile ana taşıyıcı ile ikincil taşıyıcıya birbirine sabit klipsler aracılığıyla bu kapasite artırılabilmektedir. Azami sismik ihtiyaçlara uygun olarak üretilen ve planlanan sismik taşıyıcı sistemler bulunmaktadır.

Hafif Çelik Taşıyıcı Sistem Tasarımları

Her taşıyıcı sistemden, kendi ağırlığı başta olmak üzere, etkileyen yükleri karşılayarak bunları üzerine kurulduğu tabana tehlikesiz bir biçimde iletmesi beklenir.

Bir yapının, tehlikesiz olması yanında, sağlaması gereken şartlardan, ekonomik, kullanım emeline uygun, etraf ile geçimli ve estetik olma şartları da göz önünde olması sağlanmalı, taşıyıcı sistemin bu şartları önleyici olmamasına çalışılmalıdır.

 

Dilerseniz Güvenlik Kulübeleri içeriğimize de göz atabilirsiniz.

 

Hafif Çelik Güvenlik Kulübeleri

Hafif Çelik Güvenlik Kulübeleri

Güvenlik kulübesi isteğe bağlı olarak. Kabinlerimizde elektrik aydınlatma armatürleri kullanıma hazır olarak sevk edilmektedir. Kabinlerimizde sigorta kutusu ve piriz bulunmaktadır. Güvenlik kulübeleri estetik modern görünümüyle her yere uyum sağlar bekçi kulübesi olarak ihtiyacınıza güvenli ve estetik çözüm üretir. Kulübeler iyi izole edilmiş olup sıradan kabinlere göre yüksek üretim kalitesi mevcuttur. Kulübe özel boyama sistemiyle koku yapmaz. Kabinlerin üretimi yüksek teknoloji ile yapılmış modern yerlerdeki özel üretim sistemiyle yapılmaktadır.

Ürünlerimiz bütün duvar kaplamalarında malzeme olarak fibercement kaplama kullanmaktadır. Bu sayede yenilikçi, estetik ve çevre dostu yeni ürünler üretilmektedir. Çevre dostu olması, üstün kalitesi, üstün yalıtım özellikleri, daha hızlı üretimi, daha hızlı montajı ve daha ekonomik olması seçenekleri ile müşterilerimizin isteklerini tamamen yerine getirmektedir.

Kabinlerimizde standart kabin çözümlerimizin dışında, müşteri istekleri üzerine, uzman teknik kadromuz aracılığı ile farklı boyda, genişlikte değişik şekilde kabin üretimleri yapılmaktadır.

Şehirsel tasarımın yeni kavrayışı üzerindeki etkisi ile birlikte modern gerekenleri karşılanması için değişik tasarımların yapımı ile de üretilmektedir. Bir şehir mobilyası olarak kullanılan bu üretimlerin yapımında hafif çelik teknolojisi kullanılmaktadır. Çelik karkaslı ve sandviç oturum sistemlerden üretilen modüler yapılar basit taşınabilir, basit yapılabilir ve hafiflik özellikleri ile mobil kullanıma imkân sağlarlar.

Hafif Çelik  Güvenlik Kulübeleri Ürünlerinin Avantajları

Kolay şekilde yer değiştirilebilir.

Kolay şekilde temizlik yapılabilir.

Hafif ve kullanışlıdır.

Çevre koruyucudur.

Yüksek kalitede ki malzemelerden yapılmıştır.

Son derece üstün yalıtım sağlar.

Üretimi hızlıdır.

Hızlı montaj-demontaj yapılabilme özelliği sayesinde kolay taşınabilir.

Dilerseniz Hafif Çelik Villa içeriğimizi de inceleyebilirsiniz.

Veya Hafif Çelik Güvenlik Kulübe örneklerimize bakabilirsiniz

Hafif Çelik Villa

Hafif Çelik Villa

Müşterilerin isteklerine göre üretilen hafif çelik villalar muhteşem modellerle üretiliyor.

Buna benzer villalar özgünlük ve el işçiliği gibi sağlam profiller kurulmaktadır. Yangına dayanıklılıkları, izolasyon kaplamaları ile birlikte kısa zamanda müşterilere teslim edilmektedir. Çelik villalarda 2, 3 katlı olanlar dikkat çekerken uygun fiyatlarıyla müşterilerin beğenisini kazanmaya devam etmektedir.

Kaynak kullanmadan teknolojik olan bu yapıların montajı da şantiyede çok kolay bir şekilde olmaktadır. Milimetrik şekilde özel makinelerle açılan delikleri, özel tasarlanan vidaları ile hemen monte edilebilmektedir.

Hafif Çelik Villa Özellikleri

Ses ve sıcaklığın izole edilebilmesini sağlar.

Enerji tüketim fiyatlarını en aza indirir.

Deprem bölgelerinin tercihidir, Depreme dayanıklılığı vardır.

İnşa süreci diğer yapım aşamalarına göre çok hızlıdır.

Çevreye duyarlıdır.

Normal bir inşaatın fiyatına göre hafif çelik villaların maliyetleri daha düşüktür.

Devamlılığı gelecek çözümler sunar.

Hafif Çelik Villalarda Yalıtım

ürettiği hafif çelik villalarda ısı ve ses izolasyonunu düşünerek yapı bileşenlerini detaylandırmaktadır. Enerji tüketim giderlerini minimuma indirgemeyi hedeflemektedir.

Hafif Çelik Villalarda Cephe Kaplaması

Hafif çelik villa yapılarının dış cephesinde  son sınıf  levhalar, değişik desen ve değişik kesim teknikleri ile uygulanmaktadır. Aynı şekilde iç cephe, kolon ve tavanlarda levhaların farklı uygulama şekillerini görmek mümkündür. Kaplamalar kişiye özel olarak isteye bağlı yapılmaktadır. Bu ürünlerle ilgili talep ettiğiniz her şey teker teker  değerlendirilir ve ihtiyacınız olan fiyat belirlenir. Fiyat belirmemiz tamamen maliyete bağlıdır. İstekleriniz doğrultusunda çıkan fiyatın üzerine bir fiyat belirlenir.

Dilerseniz Endüstriyel Yapılar içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

Hafif Çelik Endüstriyel Yapılar

Hafif Çelik Endüstriyel Yapılar

Endüstriyel yapılar birçok farklı ürünün üretildiği fabrika ve işleme, montaj, karıştırma, temizleme, yıkama, paketleme, depolama, dağıtım ve onarım gibi işlemlere özel bina ve yapılardır. Her türlü fabrika, çamaşırhaneler, tekstil tesisleri gibi birçok yerler endüstriyel yapılar sınıfına girer.

Endüstriyel yapılar boyları fazla büyük yapılar olup çok büyük kullanım alanlarına sahiptirler.

Başka yapılarla karşılaştırıldığında hızlı üretilmeleri zaruridir. Bu amaçla kullanılan yapı meteryalleri ve yapı teknikleri diğer yapılara göre farklılık göstermektedir. Kendine özel yapım teknikleri ile endüstriyel yapılar uzmanlık isteyen yapılardır.

Endüstriyel yapıların inşasını yapacak olan şirketler gerekli olan izinleri aldıktan sonra iş yapabilirler. Bu inşaat sektöründe üst düzeyde profesyonel elemanlar işleri yürütürler.

Hafif Çelik Endüstriyel Yapıların Çeşitleri

Endüstriyel yapılarda yararlanılan malzemelerden biri çelik yapıdır. Çelik yapıda kiriş ve kolona benzer taşıyıcı sistemleri de çelikten olduğu için taşınan yükün oranı oldukça azalır.

Yükün azalması büyük bir avantaj sağlar. Özellikle deprem bölgeleri arasında ilk sırada olan bölgelerde çok sık çelik yapı sistemleri seçilir.

Çelik yapı uygulamada sağladığı kolaylıklarla çok fazla talep görmeye başlamıştır. İnşa sürecinin azalması gibi birçok avantajları sayesinde kullanıcılar tarafından öncelikli tercih konumundadır.

Endüstriyel yapılarda yararlanılan bir diğer yapı türü de konvansiyonel yapıdır. Bu türün çoğunluğu betonarme olarak inşa edilir. Bu sistemler çeliğin ve betonarmenin bir arada bulunduğu sistemlerdir. Bu tür yapılarda iki sistemin bir arada kullanılmasının sebebi hem çeliğin hem betonun yararlarından faydalanabilmektir.

Endüstriyel yapılarda  en önemli kısım zemin kısmıdır. Zeminin yapım aşamasında teknoloji bakımdan gelişen makineler kullanılır. Bu sebeple bu tür yapıların zemininde pürüzsüz ve parlak bir beton tabaka bulunur. Otoparklar, depolar, atölyeler örnek olarak verilebilir. Aynı zamanda yıkanabilir olduğu için bu zeminler kolaylıkla temizlenebilir.

 

Dilerseniz Çelik Karkas Yapı içeriğimize göz atabilirsiniz.

Hafif Çelik Karkas Yapı

Hafif Çelik Karkas Yapı

Karkasın anlamı binayı taşıyan iskelet anlamına gelmektedir. Karkas bina ise taşıyıcı sistemi kolon ve kirişlerden oluşan yapılardır. Yapıları etkileyen yüklerin büyük bir kısmı, kolonlar ve kirişler vasıtasıyla zemine yerleştirilir.

 

Hafif Çelik Karkas Yapı Türleri

karkas yapılar, kullanılan malzemeye göre bölümlere ayrılır.

1.Betonarme Karkas Yapılar

Betonarme karkas, demirli betonla elde edilmiş yapılara denir. Yapının taşıyıcı elemanları olan kolon, kiriş ve döşeme elemanları betonarme olarak yapılırlar.

Herkesin bildiği yaygın olarak kullanılan yapılar, çelik karkas sistemine sahip yapılara göre çok fazla zaman harcanarak inşa edilirler. Yapımı genellikle inşaat alanında olmasından dolayı riskleri daha fazladır.

2.Hafif Çelik Karkas Yapılar

Çelik karkas yapı temel elemanlarında yapısal çelik kullanılır. Yapısal çelik ile kullanılan sistemlerin yapımı ve düzenlemesi sahada yapılır. Kolon ve kirişleri toparlanır. Hafif çelik taşıyıcılı sistemler de bulunmaktadır. Bu sistemler kaplamalarda daha sıklıkla kullanılmaktadırlar ve yapımları fabrikada yapılmaktadır. Çelik karkas yapılarda taşıyıcı sistemlerin tamamen fabrikada üretilip birleştirildiği durumlarla da karşılaşılır.

Çelik karkas yapılar, diğer yapılara göre daha dayanıklıdırlar. Endüstriyel yapılar gibi oldukça geniş açıklık isteyen yapılarda çok fazla kolaylıklar sağlarlar.

Çelik ev tasarımlarının bir diğer avantajı da yapım aşaması bittikten hemen sonra ev sahibi için kullanıma hazır halde olmasıdır. Çelik konstrüksiyon işleminden sonra dış cephe kaplaması yapılarak teslim edilen evde artık yaşayabilir ve bu evi istediğiniz gibi kullanabilirsiniz. Ancak betonarme bir ev için aynı şey söylenemez. Kaba inşaatı biten betonarme bir binanın kolon ve kirişler arası duvarları örülmeli, duvar örmeden sonra  sıva işlemi ve boya işlemi yapılmalıdır. Bu yapılan işler ortalama olarak evin inşa süresini çok fazla uzatacaktır.

Dilerseniz Çelik Binalar adlı içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

 

 

Hafif Çelik Binalar

Hafif Çelik Binalar

Betonarme yapılarda önce atılan zemin beton üzerine bilindiği üzere kat çıkılmak için yeni bir kalıp çıkartılır. Kalıp çıkartma aşamasında büyük yükler ve destek karkasları kullanıldığı için bir alttaki zemin betondan biraz aşınır, küçülür. Burada büyük bir kayba uğramış olursunuz. Çünkü beton dökülen alanın yüzeyi geniş beton hacminin kum olmasına izin verirsiniz.

Diğer katlarda da aynı kaybı düşünürseniz ve ek kayıpları buna ilave ederseniz büyük bir maliyet kaybı görürsünüz. Çelik binalar ve evler betonarme binalara göre inşaat hızını arttırıyor. Daha sonraki aşamalarda kazanılanlarda ise bina yapım hızının yarı yarıya artmasına yardımcı olur. Yapılacak işçilik masraflarının da bu durumda yarıya düşmesi küçümsenecek kadar küçük boyutlarla sınırlı kalmıyor. Ayrıca güvenlik, uzun ömürlülük, depreme dayanıklılık ve estetik araya girdiği zaman büyük prefabrik çelik bina ve yapılardaki avantajınız maksimum seviyeye çıkmış bulunuyor. Teknolojik olarak yeni sayılmayan prefabrike yapılar yıllardır yerleşim yerlerine ve metropol şehirlere kullanılmaktadır.

Özellikle yurt dışında yoğun olarak kullanılan çelik konstrüksiyon prefabrik binalar, yerleşim yerlerinin periyodik olarak düzgün olmasına, paralel kentleşme görüntüsü vermesine sebep olmuştur. Çelik çok katlı çelik bina ve çelik konstrüksiyon yapıları, bu amaçla üretimini yaptığımız  marka cephe kaplama sistemini kullanarak cephe kaplamada da maliyetleri ve kaliteyi ortaya koyan firmamız, özellikle büyük yapılarda, mal sahibine maddi anlamda kazanç sağlamakta, can ve mal kayıplarını en aza indirmektedir. Yangın ve su gibi doğal bir şekilde oluşan afetlerin ise önüne geçerek güvenebileceğiniz, huzurlu bir alanda ticari anlamda rahat tutmak, ikamet amaçlı kullanımlarda ise güvende olmanızı sağlamaktadır.

Dilerseniz Çelik Çatı içeriğimize göz atabilirsiniz.